HTML

Sadia-Mintti

Budapest

Friss topikok

Linkblog

Campus fejlesztés a fővárosban, lehetséges alternatívák I. – BMF, mint a Gázgyár újjáélesztője

2009.08.08. 22:34 Sadia

A Gázgyárról folyamatosan folynak a viták zajlaki, Bécsben hopp megcsinálták, ugyanolyan ilyen területen, egy elismerésre való fejlesztést (itt és itt). Nálunk meg nem történik semmi, sajnos ilyen a város, ha egyik ember kockafejű, akkor a tojásfejű tuti ellentmond neki, mondjon az bármit

 

Sajnos ez a helyzet.

 

A másik, amely szerintem egy érdekes, hogy ugye a BME Lágymányoson folyt szépen le, egészen a régen még „tóként” funkcionáló fél körre.  Itt jelenleg is tart a fejlesztés, míg az ELTE megelégedett két doboz ledobásával, a BME szépen körbe öleli ezen épületeket, sőt mint valahol memóriámból kicseng, még a területfejlesztéseket is terveznek, ha jól emlékszem. És lám csodát, a Lágymányos Campus, még ily csekély formájában is, de vonzott. Vonzott egy kis parkot, az InfoParkot. A tudás magához csatolta felhasználást. Elég szép példa, szerintem.

 

Na mármost, ez fordítva is megtörténhet. Erre példa a Graphisoft Park, mely bejelentése szerint felsőoktatási intézményt hozz elvileg létre ezen a területen (ennek csak szöveges változatával találkoztam, látványtervekkel sehol). Ez lesz az Aquincum Technológia Intézet.

 

Úgy gondolom ez mind örvendetes meg minden, s a gázgyár masszát is szállítják (melynek szaga belengi a Pók utcai lakótelepet, s állítólag nem káros…), de mégis, mért nem már meglévő egyetem/főiskola rendszerébe épül be az Aquincum Technológia Intézet?

 

És itt jön, amiről írni szeretnék. Ugye a BME elfoglalja Buda déli oldalát, szépen lefolyva egészen a Lágymányosi hídig. De van egy másik Műszaki felsőoktatási intézmény is, ez pedig a BMF. Ennek jelenleg szétszórtan helyezkednek el épülete, egyfelől a III. kerületben (5 db épület) másfelől a VIII. kerületben (4 db épület) ezt koncentrálva lehet egybekovácsolni ezen a kis területen melyet Gázgyárnak hívunk. Ezzel létre jönne egy északi tudáspólus is, a délivel szemben, és meglenne észak InfoParkja is, ez lenne a Graphisoft Park.

 

Hogyan is nézne ki ez?

 

A terület birtokosa a főváros lenne, ettől bérmentve bérelni az főiskola. A főiskola és a Graphisoft Park megegyezés alapján, a főiskola előadó és szeminárium termeket biztosít a Graphisoft Parknak, melyben oktatást folytathat.

 

A terület felosztása a következő képen alakulna (lásd térkép):

Főiskolai blokk:

  1. Heltai Ferenc téren kapna helyet a főiskola adminisztratív funkciói (pl. dékáni hivatal, TO stb.), az óratoronyban körpanorámás kilátó (üveg „kalappal”), illetve a három kis toronyban (szintén üveg „kalappal”) kapna helyet az étterem, kávézó és diák centrum
  2. A Légszeszgyár-Gázgyár-Schön-Bernauer utca által határolt területen kapna helyet a Neumann János Informatikai Kar
  3. A Légszeszgyár-Gázgyár-Schön-Bernauer utca által határolt területen kapna helyet Kandó Kálmán Villamosmérnöki Kar és a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar (Pók utcai átjáró mellett)
  4. A Reichl utca-Hajógyár sétány-Weiss utca által határolt területen kapna helyet a Rejtő Sándor Könnyűipari és Környezetmérnöki Kar
  5. A Hajógyár sétány-Weiss utca-Légszeszgyár utca által határolt területen kapna helyet Keleti Károly Gazdasági Kar

Kollégiumi blokk

  1. A Gázgyár-Keled utca kereszteződése és környéke, ősztől-nyár elejéig, mint kollégium, nyár elejétől, mint hotel.

Múzeumi blokk:

  1. Reichl utca-Légszeszgyár utca-Gázgyár utca-Hajógyár sétány által határolt területen kapna helyet Magyar Műszaki Tudományok Múzeuma (MAMŰT) illetve a Magyar Építészet Múzeuma (MÉM), illetve mind két múzeum könyvtára és kutatóhelye

 

Véleményem szerint így.

 

Közlekedés

 

Mivel Búsnak folyton probléma a közlekedés, az Campus elérhetősége jónak mondható, talán jobbnak, mint a Lágymányosi Campusé. A Jégtörő út a rakparttal tart kapcsolatot, sokféle buszjárat jár arra felé, melyek kis módosítással erre felé is el tudnak kacsingatni. Emellett a vonat Aquincum-Nyugati között jár így azt is fel lehet használni (sőt a hídon magán is át lehet sétálni-biciklizni). Ezen kívül még a környék infrastruktúrájához hozzátartozik a HÉV is. Illetve ha van Infobusz mért nem lehetne GázgyárBusz is?

 

Másfelől, de erről majd később lesz poszt, terveimben van egy Gázgyár-Clark Ádám tér között járó ’KulturálisFAV’ (KultFAV) melynek pesti példája a MillenniumiFAV (MillFAV). Ehhez persze még van egy két lépés (pl. Észak-Déli Budai Metróvonal) amit meg kell tenni, ezért is lesz erről később szó. A KultFAV végállomása a Óratoronynál lenne (Gázgyár-Óratorony megálló). Egyébként bécsi gázgyár projecthez is járt metró.

 

Fedezet

 

Az BMF szétszórt ingatlanállománya, kollégiumok kivételével az önkormányzatok tulajdonába kerülnének, melyek hozzájárulnának a BMF-Gázgyár Campus költésegeihez, valamilyen formában. Az önkormányzatok az „megörökölt” ingatlanállománnyal bármit kezdhetnek, de el nem adhatják, a műemlék épületeket pedig le nem bonthatják.

 

Pl. a Bánki Donát Gépész és Biztonságtechnikai Mérnöki Kar épülete (Népszínház u. 8.), mely eredetileg a BME elődjéhez tartozott, a VIII. kerület helytörténeti házaként is funkcionálhatna, itt kaphatna helyet maga a hivatal is (hisz a Blaha Lujza tér, mint a VIII. kerület kapuja is funkcionálhatna) illetve közösségi ház is helyet kaphatna benne (pl. internetszoba, könyvtár, kis-színház stb.).

 

A kollégiumok, árverésre bocsátanak, így akár a kezdeti árnál többet is ki lehet csikarni, a szerződése bérlemények pedig felmondásra kerülnének.

 

Vagyis teljes koncentráció történne meg a Főiskola esetében.

 

Mit kell nyújtani a III. kerületnek?

 

Segítenie s nem hátráltatni kell a munkálatokat. De kikötésekkel (pl. szabad átjárás a Campuson, híd a Hajógyári-szigetre, a kollégiumok átadása nyáron stb.) élhet, de csak teljesíthetőkkel. Meg kell csinálni a környező úthálózatot, a Keled utat „kiegyenesíteni”, a Gázgyár utcát kiszélesíteni, bicikli sávot építeni a vasúti töltés elbontani és meg kell építeni a három átjárót is (Sújtás, Gázgyár, Pók).

 

Mért is jó ez?

 

Egyfelől végre pont kerül egy hosszú huzavona végére. Megújul a Gázgyár teljes komplex területe, híd épül a Hajógyári szigetre, fellendül a környék is, mely újabb beruházásokat generál. BMF-nek „csökkenhetnek” a költségei, hisz koncentráltan van az ingatlanállománya. A Gázgyár területe, nem csak mint Campus, de mint a Római-part folytatásaként sportcentrum is lehet (persze, az tény hogy a Római-part sportos vonalát a lakópark építkezések rendesen kikezdték…). És ráadásul két múzeum is új teret s helyet nyer. Ami nem elhanyagolandó.

 

Ez mind csak terv, de szerintem kivitelezhető és gazdaságos is.

 

Egy kérdés a végére, szerintetek melyik egyetem/főiskola van még ilyen elszórt helyzetben?

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sadia-mintti.blog.hu/api/trackback/id/tr991297394

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

pötyi75 2009.10.13. 06:55:35

Az ötlet halott, egyrészt, mert az AIT területe magánkézben van, és az AIT egy profitorientált vállalkozás, míg a BMF alapvetően nyeli a pénzt. Másrészt a BMF-nek nemrég készültek el az új épületei, és esze ágában sincs új helyre vonulni, egyébként meg más tervei vannak, a kerület támogatásával egyetemmé fog alakulni.
süti beállítások módosítása