HTML

Sadia-Mintti

Budapest

Friss topikok

Linkblog

CET közönségtalálkozó.

2010.11.03. 23:25 Sadia

CET közönségtalálkozó.

 

CET közönség találkozóra került sor a Corvinuson, így az ott elhangzottakról lesz szó, azonban (piros színnel) saját megjegyzéseim is hozzá lesznek fűzve.

 

A történet 2005-ben az EKF programkeretében kezdődik, s itt történik a Duna „újrafelfedezése” is. Ennek a programnak hatása főleg jövőre érvényesült volna, a 2011-es EU elnökség kapcsán. Amiről mondhatni „lecsúszott”, ha jól értelmeztem a események egy jó része Gödöllőn lesz. Másfelől az EKF program is kérdéses, mégpedig látva a pécsi eseményeket illetve a metró történetét, nem biztos a siker, azonban tény valami megmozdult volna. És hogy hol lehetett volna az EU elnökség? Hol máshol, mint a királyi palotában. Kiváló helyszín, ott a köztársasági elnök székhelye („magyar állam”) illetve a főhercegi palota helyreállításával, a miniszterelnök is helyett kaphatott volna, így a „magyar állam” teljesen reprezentálhatott volna. Az már csak a hab a tortán, hogy a fogadott vendégeket a Krisztina-szárnyban lehetett volna elszállásolni, illetve minden helyszín adott lett volna. Úgyszólván az EU elnökség nem zavart volna vizet, hisz egyhelyben lett volna (természetesen a különböző kirándulásokat leszámítva). Ehelyett a királyi kastélyba lesz. Gödöllőn.

 

A beszélgetésen szóba került, hogy maga Ferencváros kiérdemelte a kulturális centrum elnevezést (ami nem nehéz, hogy ott van a MÜPA és a Nemzeti, de gondolom nem csak erre gondoltak) illetve a CET-tel kialakul egy korzórendszer Szabadság-híd és a MÜPA között. (Ehhez hozzácsatlakozik, szerintem, a MTA-ig tartó rész is (MTA, Vigadó (üzemen kívül), CET, Nemzeti, Müpa), másfelől ott egy új fajta megújulás is van – Roosevelt tér, Március 15. tér, Fővám tér - ami megint csak erősíti a korzó „újra életesedését”. Az más dolog, hogy szerintem a korzó régi szállóinak újjáépítése, a korzó teljes burkolat és infrastruktúra cseréje, az Erzsébet szobor helyretétele illetve az Erzsébet híd déli támfalának helyreállítása sem lenne utolsó, más ha Continentál előtt sétál az ember (főleg ha mögötte), mint mondjuk a Hungária előtt, szerintem).

 

Megújul a Nehru-part (főváros) és a Csarnok-Egyetem tér is (Ferencváros), mely 400 milliós fejlesztés és ehhez tartozna egy turisztikai központ felépítése, szálló a trafóhoz kapcsolódóan illetve mélygarázs. Azonban a villamos levezetése a CET mellet 3,5 milliárd forint, mely nem lett bevállalva (800 méter villamos sín föld alatt vitele). Ferencváros kérése volt, hogy legyen lenyesve a Közraktárak egyik épület, melynek oka egy Vigadó vagy Batthyány tér kialakulása, azonban ez nem tud érvényesülni az autósávok miatt (később a hölgynek kifejtettem azt is, hogy nem csak ez okoz gondot, elég arra gondolni, mint a Váci útról, mint a Szabadság-hídról nem „könnyen” megközelíthető, ennek következtébe kissé eldugottra sikerült. Mondhatni „körül van bástyázva”, előnye a Duna, de ennek következtében hátránya is)

 

Az épületben kialakításra kerül két 800 m2-es előadóterem, 800 m2 könyvesbolt, ezen kívül Galéria, Fesztivál központ (pl. Ferencvárosi nyári fesztivál) illetve Sörbár-Sörkert Söröző 2400 m2 terasszal. A CET 30% kulturális hasznosítást kap, négy részből áll, egyrészt az üzemeltetőből (Porto Invest), CET üzemeltető egységből, eventhall-ból és a kulturális részből.

 

Szóba került a „közvetlen” környezetben zajló események is, mint romkocsmák, Ráday utca, Mikszáth tér, mint egymást erősítő hatások (most hogy narancsba borult Budapest, érdemes lenne a tisztelt felső városvezetésnek elgondolkodnia, hogy ezen kerületi szintű főutcásításokat egy mederbe terelje, s ne mint önálló kezdeményezések lebegjenek a levegőbe). Illetve szóba került, hogy a városfejlesztés és a kultúra nagyon szoros egybe fonodásban van, mondhatni, ha nincs kultúra nincs városfejlődés, van benne logika, ámbátor a romkocsmák mellet ugyanúgy felépíti a befektető a lakóparkot a bérház helyére….

 

Az épület 60% bérbe adott, három szint lesz három különböző funkcióval. Lesz egy piac (!), tőkehús (mangalica), pálinka, kenyér, virág stb. kellékkel, mint egy Vásárcsarnokkal konkuráló létesítmény. Azonban ez nem egy nosztalgikus pirospaprika fűzére piac lesz, nem egy „nem létező”, hanem egy autentikus piac (ezek így szó szerint hangoztak el). Ezen kívül egy gasztroszint, mely rendelkezik egy 5 méter széles terasszal, a 9 méter széles korzóból, és egy kreatív rész (dízánj, kreatív ipar, építészet, könyv, divat, szóval elvileg enm konkurense a Király utcabeli illetve Desing terminállal, vagyis még nem tudni). A szerződéséket nem a Porto Invest, hanem a Főváros köti! Lesznek ingyenes programok, evezős sportok (sport, kultúra, gasztró, közösség, shopping – mint a CET „lényege”), futóversenyek, biciklis kultúra (film, „nők tanítanak biciklit szerelni nőknek).

 

245 parkoló lesz a föld alatt, és 12 buszparkoló (!). környezetvédelem terén, lesz geotermikus fűtés, illetve ügyelnek az újrahasznosításra. Lesz emeletközi csúszda, illetve valószínűleg lesz egy ennél is attraktív tárgy is. Nem lesz zsinórpadlás, így az ilyen események nem lesznek. Ha PECSA-t felújítják akkor az ottani rendezvények is ide kerülnek (más kérdés, hogy a PECSA felújítása mellett a Városliget is kaphatna egy „újradefiniálást” illetve egy erős ráncfelvarrást. Ugyan történik a Műjégpálya felújítása, de nem csak ez az egyetlen eleme a Városligetnek. Pl. olyanokon érdemes elgondolkodni, hogy Felvonulási tér, Andrássy és Kacsóh Pongrác úti felüljáró rendszer kapcsolatának megszüntetése, illetve a Szépművészeti és Műcsarnok összekötés a Hősök tere alatt stb.)

 

Hideg burkolatok helyet, fa burkolat lesz (itt hangzott egy érdekes megállapítás is, Bojár: pláza nem más mint az utcai tér privatizációja, amire kiváló példa a Corvin Bevásárlóközpont, mely pont lényege lett volna a nem pláza jelleg, hanem fedett utca, mely „korzózásra” alkalmas, ha már pláza ott a Mária Terézia Laktanya)

 

És ezzel véget is ért :)

 

Üdv.

http://elteonline.hu/online-tudomany/2188/kozgazos_eladas__balnak_a_parton

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sadia-mintti.blog.hu/api/trackback/id/tr942421360

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása