HTML

Sadia-Mintti

Budapest

Friss topikok

Linkblog

Kincs ami nincs? - Kísértet kastély

2009.04.17. 21:13 Sadia

ELTE-s vagyok, így lakhelyem a bölcsész-campus, az állítólagos Trefort-kert mely inkább beton. A XIX. század második felében kezdték kiépíteni, a bölcsészet először 1909-ben kapta meg. Tudni kell, hogy a Budapesti Tudományegyetemhez tartozott a Corvinus és a Semmelweis is. És hát mit ad isten, a Semmelweis idén végleg elhagyta a bölcsész-campust (eredetileg a campus területe egy természettudomány-műszaki-orvosi campus volt, később a műszaki részt a bölcsészet vette át, később pedig az egész természettudományosodott, persze ma már teljesen bölcsész).

Persze ha költözik valaki akkor hagy maga után nyomot. Ez ebben az esetben is megtörtént. A Semmelweis egy csinos kis épületet hagyott magára, melyet Skalnitzky Antal tervezett és 1873-76 között épült. 1977-ben kapott egy "ízléscsorbás" ráépítést. És hát most elhagyta, végleg.

"Az épületrekonstrukció becsült költsége 2010-es árszinten bruttó 1.692 MFt" írja a szenátusi bizottság, ami az épület meglátogatása után teljes mértékig elképzelhetőnek tartok. (külön érdekesség, hogy a szenátus, az egyetemi szenátus az 1950-es évekre teszi a ráépítést, míg a mszp épülettár az 1977-es évekre, melyet megbízhatónak tartok)

Az épület, miután rendbe tették, helyet kap az ITK, Médialabor, Amerikakutató Központ, Fulbright, Informatikai Igazgatóság és múzeumi blokk, szóval minden, ami csak eszébe juthat az embernek. Véleményem az, hogy megint kapkodás történik, s megint semmi sem lesz "megtervezve". Hisz a Médialabornak a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet mellett lenne hely, a Fulbrightnak a Angol-Amerikai Intézet mellett. Az ITK kérdése megint érdekes felvetés, hogy itt van-e hely. BDzsH-val beszélgetés közben mutatta nekem két, régi, de megfogható ingatlant, mellyel akár az Egyetem ingatlan állományát is bővíthetni lehetne. Tudomásom szerint az TÁTK jelenleg nem a legjobb "elhelyezésbe" került, így nekik a lenne "átadva" a Puskin utca 4., a Puskin utca 6. pedig az bölcsészet és a TÁTK adminisztratív funkciót kapna helyet, emellett a dékáni hivatal, és TO. A PPK illetve a Q, Eötvös Kiadó, és az ITK pedig egy "két-házas" megoldásban kapna helyet a Dob utcában, két jelenleg üres telken.  Maga a SOTE épület pedig megkaphatná egy szak akár, pl. a Művészetelméleti és Médiakutatási Intézet és a Művészettörténeti Intézet. De fontos hangsúlyozni, hogy maga a campus is tematizálásra szorul, hisz a jelenlegi beosztás "szétszórt".

Puskin utca 4.

 

 

 

Puskin utca 6.

 

És akkor most a lényeg, a belső:

SOTE Tömb

Szenátusi döntés

Puskin utca 6.

Puskin utca 4.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sadia-mintti.blog.hu/api/trackback/id/tr711071660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása