HTML

Sadia-Mintti

Budapest

Friss topikok

Linkblog

Panel szanálás, s mi épüljön helyette?

2009.07.24. 17:38 Sadia

Nagy büszkén ecseteli Óbuda vezérembere, felújítjuk a Faluházat. Remek. „886 darab lakást, 15 lépcsőházat és több mint 3000 lakót érint.” Szóval ennyi ember „rángattak bele” avagy sem ebbe a projectbe, mégis van egy olyan érzésem nem mindenkinek nyerte el tetszését, tény 40% a spórolás. De vajon az ingatlan értéke nő? Érdemes ilyenbe fektetni?


Nagyon „happy” lett mindenki lehet panelt felújítani, csuda jó dolog, de valamit elfelejtenek. Mint mindig. Ugye a panel, az panel. Aki él, vagy élt benne tudja milyen. Halljuk a szomszédot, nyáron melegünk van, télen meg magas a rezsi, és általában rossz az elosztása a lakásnak. Felújítjuk az még rendben, de belsőleg is megújul? Megújulhat? A szomszéd még mindig hallgatható lesz, hiába a külső szigetelés. Szóval nem hinném, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás. Plusz lehet egyesek emiatt adósságba is keverednek, ami nem feltétlenül jó.

Így szerintem kategorizálni kell a paneleket. Öt emelet felett szanálás, alatta felújítás. Illetve figyelembe kell venni a korát, állagát, illetve ingatlan piaci értékét is, hisz minek abba pénzt fecolni, melynek értéke minimális, még a felújítás után is?

Másfelől elengedhetetlen, hogy a városképbe „visszaszelídítése”. A panelek, véleményem szerint sokszor „rombolják” környezetett. Tényként el kell ismerni, olyat, mint egyes lakótelep nyújtanak, olyat a mai modern lakótelepek nem tudnak felmutatni. Szerény személyem a Római úti/Pók utcai lakótelepen lakok, s van itt minden, óvoda, iskola, kellemes Duna part, hatalmas zöld területek, játszótér „mini bevásárló központ”, plusz nyílt egy posta is. Ezeket egy modern lakótelep (pl. Marina part) nem valószínű, hogy megadja, sőt…. (erre mint javaslatom volt, ez volt a községi adó)

Szóval összegezve, véleményem szerint a Faluház felújítása, felesleges. Vannak olyan területek (pl. Római part, Római parti gát, Gázgyár, Gázgyár lakótelep, Fő tér és környezete, Hajógyári-sziget) melyek jobban megérdemelnék a támogatást, mint egy „ilyen” panel.

 

De akkor mi legyen vele?

A környezete, itt főleg a Bécsi út csendes kisvárosias környezetére gondolok, inkább egy kisvárosias környezet kíván meg. Ez a „lakótelep övezett” egyébként két részből áll, így első ránézésre. Egyfelől az Újlaki téglagyár felszámolt területén emelt tíz emeletesek, másfelől a régi „falusias” Óbuda eldozerolásával kialakult terület „újrahasznosítása”.

Úgy gondolom a terület több részre is osztható.

Egyfelől a Bécsi út-Ürömi utca-Újlaki rakpart-Vörösvári út által határolt terültre, mely inkább, mint új „Tabán” tudnám elképzelni újjászületését, hangulatos kis házakkal (1-2-3 szint + tetőtér), kiülős éttermekkel, és kulturált „ivodákkal” (:)). Így a Szőlő utcai ingatlan is szanálás alá kerülne, illetve a legtöbb panel ház is, egy erős szűrés után.

 

A másik terület pedig a Vörösvári út-Szentendrei út-Keled út-Pomázi út-Bécsi út által határolt terület pedig, mint szolgáltató-iroda és lakónegyedként tudnám elképzelni. Ehhez hozzá tartozna a Flórián tér rendezése, a Szentendrei és a Vörösvári útra néző panelek szanálása, s irodaházak felhúzása (lásd mint a Váci út), mely mint hangszigetelő falak funkcionálnak s védik a beljebb lévő területeken elhelyezkedő lakóépületeket (4-5 szint + tetőtér).

A Bojtár utca-Kunigunda útja kereszteződés környezettét, mint szolgáltató központ funkcióban nyerhetné el funkcióját, illetve a MTV mellett a Magyar Rádió ideköltözetésével is célszerű lenne. A Bogdáni-Szentendrei út kereszteződésében lévő buszpályaudvart pedig érdemes kiváltani (a 86-os busz mehet Békásmegyerig, a 106-os pedig az Árpád híd helyett mehetne Nyugati Pályaudvarig (oda a Váci úton, vissza az Árpád Lajos-Pacsirtamező útvonalon)), területét pedig végérvényesen rendezni (lehetőleg ne valami „plázával”).


Valahogy így képzelem el.

 

Felmerül persze a kérdés, mi legyen, azokkal kiknek költözni kell. Ehhez persze nem elég az önkormányzat, egy bizonyos hitelkeret is kell. Itt fontos kiemelni, hogy a lakók elköltöztetését, mindenképpen az önkormányzatnak kell elválnia. Így nagy részben minden botrány elkerülhető, hisz a befektető nem mindig kedves ember. A lakásokért a piaci ár + 2 millió (bánat pénz/költöztetési pénz). Az épület, mint aszfalt anyag hasznosítható, illetve lehet tartani egy „bolhapiacot” az épületben maradt tárgyakat ahol az épületben maradt tárgyak lehet eladni.

Összegségében, a Szőlő utca panel felújítás szerintem felesleges pénz kidobás, s inkább egy komplexebb városfejlesztési koncepciót kéne kialakítani, melyben a panel kérdésre is választ talál, nem csak a harmadik hanem a többi kerület is.

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sadia-mintti.blog.hu/api/trackback/id/tr71266341

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

városjáró · http://varosjaro.blog.hu/ 2009.07.25. 00:50:11

Voltam pr éve egy előadáson az Óbudai Művházban a III. kerületi panelek korszerűsítéséről. Több külföldin egyetem diákja adta elő a terveit. A fő kutatási terület épp a Szőlő utcai szalagház volt. Sok érdekes - néha futurisztikus - gondolat merült föl. A teljes visszabontástól a puszta átszínezésig. Aztán nem lett az egész anyaggal semmi. Miközben a szalagházban élők sorsa változatlanul rehabilitációt igényelt. Valószínűleg a mostani projekt a legolcsóbb rövidtávon - még úgy is, ha beleszámoljuk a hazai korrupciós rátát.

aesculus86 2009.07.25. 03:55:51

Jó, én könnyem beszélek, mert VI. kerületi "gangosban" élek. De mégis? A kiköltöztetést elég nehéz megoldani a gyakorlatban. Budapesten 190 000 (!) panellakás van... (persze írod, hogy nem mindegyiket kéne felújítani).
Tény, hogy a "faluház" ("völgyzárógát") elzárja a szélcsatornát, rontja a városképet, nem is beszélve a lakás minőségéről.

Jól látod, az óbudai panel-övezet tényleg két részből áll: a téglagyár helyén épült fel a "mintalakótelep" a hatvanas évek elején. Itt jobb minőségűek a lakások, tulképpen csak a tipizálást és a sorozatgyártást próbálgatták, ez még nem, ill. csak részben panel (mert ugye nem csak a panel lakótelep. A Wekerle is az pl.).

A pesti lakótelepekről nagyon jó kis könyv jelent meg a Városháza kiadónál, ki gondolná: Lakótelepek címmel. Az írója Ferkai András. Tényleg érdemes megvenni.

Amennyire egyelőre beleástam magam a "panel témába", a legsürgetőbbnek én a tűzvédelem fejlesztését tartanám. Úgy tudom, egyedül Debrecenben (ahol az egyik legtöbb panellakás van arányaiban) folynak ilyen munkák. Volt pár elég súlyos eset korábban is (pont Debrecenben), ami után kiderült, hogy komoly gondok vannak a konyhák kürtőivel: a lerakódott zsír miatt eléggé "vezetik" a tüzet, és még huzat is van bennük. Persze nem akarok pánikot kelteni...

Most a panelházban lakók biztos jól elküldenek, de a magyar panelházas telepek nagyságrendekkel jobbak, mint a környező országokban. A dán Larsen-Nielsen cég terveit vettük meg és adaptáltuk (mondjuk az utóbbit, lehet, hogy nem így kellett volna...), míg a románok és a csehszlovákok szovjet "szabásmintából" dolgoztak. Pontosan nem tudom, mi a különbség, majd utánanézek, de asszem' más a helyiségbeosztás, a lakások megközelíthetősége, és a házak elrendezése: főleg Romániában falanszterszerűen telepítették az épületeket:
commons.wikimedia.org/wiki/File:Marasti_Cluj-Napoca.jpg
például így, Kolozsváron

Nem, nem védem a panelt, de adottságként kell elfogadni, hogy a magyar lakások jórésze ilyen technológiával épült. És sok tényleg hihetetlenül rossz helyen van (Óbuda tájbaillesztett organikus együttes Diósgyőrhöz, vagy Pozsonyligethez képest)

Kuruttya 2009.07.25. 04:06:52

"Szóval ennyi ember „rángattak bele” avagy sem ebbe a projectbe"

Ezt a mondatot fordítsd le nekem magyarra, mert nem érteni.

"nyáron melegünk van, télen meg magas a rezsi"

Igen, ezen próbál segíteni a felújítás...

"szomszéd még mindig hallgatható lesz, (...) Szóval nem hinném, hogy ez a legmegfelelőbb megoldás"

Szóval minden házat dózeroljunk le, amiben hallani a szomszédot? Elárulom, nem csak a panelek ilyenek.

"Öt emelet felett szanálás, alatta felújítás. "

Akkor öt emelett alatt mégsem marad panel a panel? Az eddig felsorolt érvek közül mind érvényes az öt emeletesre is.

"Ezeket egy modern lakótelep (pl. Marina part) nem valószínű, hogy megadja"

Lássuk csak... Duna part megvan, zöld terület megvan, játszótér megvan, "mini bevásárló központ" helyett van igazi bevásárló központ (Duna pláza), óvóda meg iskola pedig nem tudom milyen messze van, de gyanítom azért az is akad a közelben. Akkor most mit is nem tud nyújtani? Abba pedig bele se menjünk, hogy a Marina part mit nyújt, amit a Pók utcai lakótelep nem...

"jobban megérdemelnék a támogatást, mint egy „ilyen” panel"

Milyen? Semmilyen érvet nem mondtál ellene, ami más panelre ne lenne igaz.

"a Bécsi út csendes kisvárosias környezetére gondolok"

A Bécsi út csendes, kisvárosias? Biztos ez? Kisvárosias legfeljebb az újlaki gagyifalu részen, de az meg jó messze van az említett paneltől. És nem is tartanám követendő példának azt a részt.

"lakótelep övezett"

Mit övezett a lakótelep?

"mint új „Tabán” tudnám elképzelni újjászületését, hangulatos kis házakkal (1-2-3 szint + tetőtér)"

Nem látom be, hogy egy kétmilliós világvárosban miért kéne kisvárosias negyedet építeni. Merthogy a hangulatosság, a kulturált kocsmák és a kiülős éttermek kiválóan megvannak például Manhattenben is.

"Itt fontos kiemelni, hogy a lakók elköltöztetését, mindenképpen az önkormányzatnak kell elválnia."

Persze, mert az abszolút reális, hogy az önkormányzat teljesen lakható lakások ezreit rombolja le, és vásárolja ki a lakókat állami pénzből. Ezt te sem gondolod komolyan.

Egyébként pedig nem ártana átolvasni az írásod mielőtt kiposztolod, elég nehéz így olvasni.

aesculus · http://taj-kert.blog.hu/ 2009.07.25. 04:59:23

Nem tudom, illő-e megszólalnom, a terézvárosi gangos bérházból...
De szerintem a panelfelújítási program jó irány (nem megyek bele, de talán az egyetlen jó az elmúlt hét évben...).
Tetszik, nem tetszik (nem tetszik) a majdnem 800 000 (!) magyar panellakás: adottság. Nyilván van jópár lakótelep, amit szanálni kéne (a "faluház" organikus, tájbaillesztett épület a diósgyőri szalagházhoz képest...)

Minden érdeklődőnek érdemes megvennie Ferkai András Lakótelepek című kiváló könyvét a Városháza kiadónál. Ebből megtudható, hogy jó megfigyelő vagy: az óbudai panelövezet tényleg két részből áll. A téglagyár helyén a Kísérleti lakótelep áll. Itt sokkal jobb minőségűek a házak, mint a "rekonstrukciókor" épültek (tényleg így nevezték): itt kísérletezték ki a háztípusokat: nem is mindegyik panel, az elosztásuk-Ferkai szerint-jó, némelyik már-már a századforduló polgári lakásait idézi (egybenyitható étkező-nappali-hall)

"Tényként el kell ismerni, olyat, mint egyes lakótelep nyújtanak, olyat a mai modern lakótelepek nem tudnak felmutatni. (...) van itt minden, óvoda, iskola, kellemes Duna part, hatalmas zöld területek, játszótér „mini bevásárló központ”, plusz nyílt egy posta is." Ez nem csak a Pók utcában van: a lakótelepeket "méretezték", vagyis úgy alakították ki, hogy bizonyos lakásszámhoz építettek óvodát, iskolát, sőt a nagyobb telepeken (Békás, József Attila) gimnáziumot is. Újpalotán három vagy négy áltiskot is kialakítottak.
Zöldterületet pedig szintén minden telepen kialakítottak (néhol túl nagyokat is-ez furán hangozhat, de tényleg: pl. a pécsi Lvov-kertvárosban, vagy a faluház előtt olyan hatalmas "mezők" terülnek el, hogy az az ember érzése, hogy "szétfolyt" az utca, bizonytalan, kellemetlen érzése támad. Pláne, hogy egy ilyen hatalmas "panelpark" nehezen fenntartható és ellenőrizhető, ami nagy gond manapság). Fontos részévé kéne tenni a programnak a közterületek felújítását: Pécsett már el is készült Uránváros ilyen fejlesztési terve és Szeged-Tarjánról azt hallani, hogy olyan, mintha egy másik ország lenne. (ha megnézitek a www.szoborlap.hu/ honlapot, látszik, hogy képzőművészeti alkotások tömkelegét helyezték el a lakótelepek parkjaiban szerte az országban. Undorodom a szocialista "retrózástól" de meglepődtem, micsoda képzőművészeti színvonal volt)

Ami fontos lenne még, az a közlekedés fejlesztése: se Újpalotára, se Káposztásmegyerre nem megy metró (pedig Káposztáson még a megálló helyét is kihagyták!), az ötös metrónak is már készülnie kéne Szentendre és Csepel között, a hévek átépítésével és összekötésével, érintve a nagy lakótelepeket. De úgy látszik, fontosabb, hogy a Rákóczi téren legyen metróállomás...

Na, ennyi hirtelen:-)

Amichay · http://sipucim.blog.hu/ 2009.08.08. 13:31:01

Nem túl egyszerű ez a panelprogram. Mert az teljesen igaz, hogy egy épület értékének kb. 30% csupán a szerkezet, ami a panel esetében alapvetően meghatározza a többi 70%-ot is, hiszen alaprajzilag elég gyatra lakásokról van szó. Nemcsak a fűtés-hűtés probléma jelentős, hanem az a szubjektiv hatás is, ami a dobozlakásokban mélyen hat. Ezen pedig sem a szigetelés, sem a diszités nem segit.

A problémát én abban látom, hogy a mostanában épült új lakások sem igazán jók, mert ha azok lennének, akkor nem lenne probléma ezeket a paneleket kiváltani - magyarul, a nagyon vacak lakásokat tartalmazó, városépitészetileg is alacsony szintű épületeket valóban lebontani.
süti beállítások módosítása